
Då gick NTM-centralen i Egentliga Finland – som sköter förtursloven för hela landets landsvägsfärjor – in för en strängare linje. Med undantag för några namngivna öar räcker det inte längre med att vara fast bosatt bakom ett färjpass. Nu beviljas förturerna bara för resor till och från arbetet.
Skåldöborna hörde till dem som drabbades av de skärpta reglerna.
Nu aviseras en ny åtstramning. Den innebär att invånarna på Houtskär, Iniö och Norrskata mister rätten att automatiskt få förtursskyltar.
NTM-centralen har också skärpt inställningen till företagare. Är man anställd på fastlandet får man förtur, men en skärgårdsföretagare blir utan, trots att företaget har verksamhet på fastlandet.
Företagskonsulten Ari Rosti och evenemangsarrangören Veijo Mäki bor i Nagu. Ingen av dem har förtur.
De branscher där Rosti och Mäki verkar kräver inte daglig rörlighet, säger planeringschefen Hanna Lindholm vid NTM-centralen till Turun Sanomat. Mäki har också fått rådet att undvika att röra sig när alla andra gör det och det blir köer. Till det säger han att evenemangen brukar ordnas när folk är i rörelse.
Planeringschefens kommentar visar en häpnadsväckande brist på insikt om företagandets villkor – genant att för en näringscentral framhålla att företagandet har en egen logik, kommenterar Åbo Underrättelser.
NTM-centralens motiveringar är bara konstiga. Att vara företagare betyder att man ska finnas till hands för kunderna, det är få småföretagare förunnat att kunna bestämma när ett kundmöte ska hållas. Den företagare som tackar nej till en kundträff med motiveringen att staten har bestämt att den här branschen inte kräver daglig rörlighet kan nog stryka den kontakten från kundregistret.
Närings- trafik- och miljöcentralerna ska enligt sitt namn främja näringslivet. Hur går det ihop med att centralen gör det svårare för företagarna i skärgården?
Men det handlar inte bara om okunskap om företagandet. NTM-centralens ogina inställning till förturer bottnar i en bestämd syn på skärgårdens roll i samhället.
Lyssna på en försåtlig liten formulering, signerad planeringschefen Hanna Lindholm: "Skärgårdslagen säger att de fast bosattas möjligheter ska tryggas, grundlagen säger att alla medborgare ska behandlas lika."
Planeringschefen antyder att förturer för skärgårdsbor diskriminerar dem som blir förbiåkta i färjkön, och kan vara grundlagsstridiga.
Hon säger också att skärgårdsturismen lider om turisterna tvingas sitta i kö, och att sommargästerna kommer snabbare till sina stugor om färre bilar har förtur. Men färre förtursrätter ger ju inte färjorna större kapacitet.
Här blottar NTM-centralen i Egentliga Finland sin syn på skärgården.
Skärgården ska inte vara en plats där man bor, lever och verkar på villkor som så långt som möjligt gäller i resten av landet. Skärgården ska anpassas för turister och sommargäster. Fritidsfolkets behov är viktigare än de fast bosattas.
NTM-centralen i Egentliga Finland, som ändå förväntas ha insikt i levnadsvillkoren i skärgården, verkar inte inse att en levande skärgård, där en fast bosatt befolkning kan försörja sig gagnar både fritidsboare och turister.
Det är inte grundlagsstridigt att den som bor ute i skärgården får köra ombord på färjan före sommargästen.
Det handlar om att samhället vill ge stadsbon och skärgårdsbon litet mer jämlika möjligheter att till exempel komma hem till kvällen.
Samhället har inte råd att låta det fasta vägnätet fortsätta långt ut i skärgården, det behövs landsvägsfärjor. Att ge fast bosatta skärgårdsbor förtur på dem betyder att samhället erkänner att de har samma rätt till goda kommunikationer som de som bor på fastlandet.
Det borde NTM-centralen i en av Finlands kust- och skärgårdsregioner förstå, i stället för att konstruera en grundlagskonflikt där den inte finns.