
Borgå Sandskutorna Ghita från Borgå och Greta från Sibbo är sålda. Skepparna Kaj Grönqvist i Grännäs och Svante Johansson i Sibbo har under årtionden kört rutten mellan Vessö och Helsingfors, men nu är det slut.
Kaj Grönqvist medger inte alls att det skulle kännas vemodigt då han står vid den tomma bryggan i hemhamnen. Här nedanför köksfönstret har hans sandskuta stått sedan han köpte den för bortåt femton år sedan.
– Det är bara en massa besvär, man ska kolla förtöjningar och se vad stormar ställer till med. Så jag känner nog främst en stor lättnad. Nu kanske jag hinner bygga om bryggan så man kan ta en svängom här.
Storlek ger lönsamhet
Det var dags att lägga av och tiderna förändras.
– Nu ska här gå en skuta som kan lasta dubbelt upp. Det skulle ha blivit för stora investeringar för mig att satsa på ny båt.
Rudus som är beställaren av sand har fått lov att ta ut mer från sina grustäkter i Vessö, men ingen vet hur länge det är lönsamt.
– Allt beror på om Rudus fortsättningsvis får en hamnplats eller inte. Hyreskontraktet för den nuvarande på Busholmen går ut om några år, sen får man se. Men grus finns det nog att ta.
Den 12 december lastades Ghita för sista gång med sand från Vessö. Som vanligt styrde hon mot Helsingfors för att lastas av och härefter ska hon köra virke med ny skeppare i Åbotrakten.
Hela livet på sjön
Svante Johansson hör till de som har sjöfarten i blodet. Som tvååring fick han för första gången åka med då föräldrarna transporterade virke till Stockholm, och på den vägen blev det.
– Först blev det 17 år på olika fartyg som elektriker och senare maskinmästare. Sen blev det 24 år som sandskutsskeppare. Det har varit fina år.
Men nu är det dags att kasta in handskarna. Den 90-åriga gamla damen fick ta kurs mot Brändö på Åland.
– Vi köpte henne i Mariehamn för 42 år sedan, så nu fick hon komma tillbaka till hemvattnen, säger Johansson.
Hon ska få köra ut konstgödsel, virke och allt annat som skärgårdsborna behöver.
– Det känns bra. Och det känns bra att sandtransporterna tas över av en duktig och tillförlitig ny skeppare.
Det är det större fartyget Riona och rederiet Ronja Marin som ska börja köra sanden från och med nu. Och det är fin sand som ska bli betong hon kommer att ha ombord.
– Sanden håller alla kvalitetsmått, den har analyserats och har rätt hållbarhet. Då Kampen byggdes ställde man garantikrav på 100 år. Då dög Vessösanden, konstaterar Kaj Grönqvist.
Enorm betydelse
Pensionerade journalisten och sjöfartsskribent Thure Malmberg har mängder litteratur kring skutorna.
– De hade en enorm ekonomisk och sysselsättande betydelse. Ofta var det ju så att hela familjen jobbade på fartygen. Och det var ett hårt slit, konstaterar Malmberg.
Många började jobba med det tunga arbetet redan som barn.
– Sandens kulle skottas för hand, först kärrades sanden ombord och sen skulle den tömmas för hand. Det underlättade mycket då lastbanden kom och jobbet inte längre var manuellt.
Som en kuriosa berättar Malmberg om skutor som passade på att göra business även på återresan.
– De gjorde så kallade gödseltransporter, tömde Helsingfors skitlager och körde ut det åt bönderna i Sibbo.
Skepparna i Sibbo, Borgå och Pernå och organiserade sig i en förening för att på något sätt försöka bevaka sina intressen och för att försöka få rättvis fördelning på frakterna.
Thure Malmberg konstaterar att frakterna fortsätter, men nu räcker det med ett stort fartyg och en aktör. Det är inte längre som då han för omkring 30 år sedan spejade ut över redden i Vålax.
– Det var stort att se skutorna rida för ankare i viken. Många kände igen dem redan på motorljudet då de närmade sig land och visste precis vem som var på väg hem.